Na ovom mestu možete pronaći razne tekstove iz oblasti medicine, baziranih na naučnim ali i iskustvenim činjenicama. Obzirom da sam lekar po profesiji, prirodno je da sam dosta koristio činjenice vezane za nauku, ali u nekim blogovima npr. "Gladovanje" možete naći čisto iskustvene činjenice.
Ako imate nekih predloga o čemu bi više voleli da se informišete, molim vas da predložite. Svaka sugestija je dobrodošla.
Specijalista sam opšte hirurgije, ali moje interesovanje je vezano za sve zanimljivosti iz sveta medicine, a posebno iz sveta biljne medicine.
Canvallaria majalis, poznatija kao Đurđevak je otrovna biljka, predivnog mirisa, raste prirodno na Severnoj hemisferi.
Uzgaja se i kao baštenska biljka, zbog svog predivnog mirisa i izgleda.
Ono što se naziva fenomen Đurđevka jeste da u vitro uslovima, komponenta đurđevka, ligand bourgeonal, deluje atraktivno za humane spermatozoide. Čak je neka studija 2012.godine pokazala da dotični bourgeonal imitira dejstvo progesterona u smislu da spermatozoidi duplo brže plivaju ka svom cilju.
Bourgeonal aktivirajući mirisne, i receptore na spermatozoidima, poznatije kao OR1D2, dovodi do sprege nos-mozak-spermatozoidi i lako deluje na spermatozoide čineći da budu duplo brži. Konkretno na spermatozoidima dovodi do otvaranja kalcijumskih kanala, čineći ih bržim.
Prirodno se da zaključiti i činjenica je da osobe muškog pola imaju veći broj ovih receptora, što olfaktorno, što na spermatozoidima.
Svi delovi biljke su otrovni, od stabljike, listova do cveta. U sebi sadrži blizu 40 kardiotoničnih glikozida, saponine i neobično otrovnu aminokiselinu.
Još je čuveni Paracelzus govorio da svaka supstanca može biti i lek i otrov, samo je količina ta koja će to odrediti. Tako da je đurđevak korišćen od strane herbalista, ali u određenim količinama i koncentraciji.
Snažni Bourgeonal će tražiti žene u sastavu svojih jedinstvenih parfema, i uspešno će atraktivno delovati na muški pol.
Muškarci će kada konačno reše da prave decu, garantovano mirisati Đurđevak...
Ovaj blog je namenjen onima koji zele da saznaju nesto o maksimalnoj srcanoj frekvenci i izracunavanju iste, a takodje je namenjen mojoj majci koja misli da mi, njena deca, previse treniramo,...
MSF(Maksimalna srcana frekvenca)=220-broj godina.
Iz prilozenog se vidi da ce maksimalna srcana frekvenca za zdravu osobu 30 godina staru iznositi 190. Ukoliko je ta osoba gojazna i zeli da smrsa, odnosno izgubi visak masnih naslaga, trebala bi da trenira 3-5 puta nedeljno, 20-50 minuta, sa dijapazonom srcane frekvence 65%-85% MSF.

tab. 1 Ova izvanredna tabela nam daje podatke za osobu staru 30 godina, kao i poboljšanja određenih performansi i za koga je namenjeno.
U nasem slucaju to bi iznosilo od 123,5-161,5 da zaokruzimo od 124-162 otkucaja/min.Donja vrednost (124) je vrednost ispod koje puls ne bi trebao da pada u toku treninga, a gornja (162) iznad koje ne bi trebao da ide.
U pocetku treninzi ne bi trebali da traju duze od 20 min. i 3 puta nedeljno (ovo vazi za osobe kod kojih je BMI (indeks telesne mase), ciju formulu imate u mom prethodnom blogu, iznad 30, i osobe koje bas, bas dugo nisu nista radile. Za osobe koje su iole aktivne ovaj tip treninga moze krenuti od 30 minuta 3 puta nedeljno.

sl. 1 Na ovoj univerzalnoj slici se možete pronaći i po godinama i po procentima u zavisnosti koji segment Vaše forme želite da poboljšate.
Koje vezbe koristiti?
Najbolje je koristiti sistematske vezbe koje bi ukljucile u rad skoro svaki misic tela (naravno to nije jedna vezba, nego bar desetak razlicitih vezbi po treningu). Mozete kombinovati trcanje sa vezbama, sto je i moj predlog, sa tim da imate u vidu da vam srcana frevenca ne predje zadatu vrednost, ali ni da ode ispod donje vrednosti.
Obzirom da vecina ljudi ima sada telefone na koje se mogu instalirati aplikacije za merenje srcane frekvence prostim stavljanjem prsta na kameru, eto Vam resenja.
Tako da mama, ne brini se,.....bolje je @umreti@ od vezbanja, nego od droge.
"Igra Ljubomore: Kako Žene Manipulišu Emocijama"
Čini se da statistika otkriva zanimljive istine o muškarcima i ženama. Naime, 40% žena namerno izaziva ljubomoru kod svojih partnera, a prema podacima, ovaj pristup pomaže da se zadrži više od 90% muškaraca.
Razna istraživanja stručnjaka na ovom polju sugerišu da, čak i kada muškarac ne voli svoju partnerku, pojavljivanje udvarača može kod njega izazvati želju da je zadrži. Ovo se može objasniti kroz dva osnovna primalna instinkta: 1. konkurencija, i 2. strah od toga da će ulagati svoja ograničena sredstva u tuđu decu. Iako zvuči surovo, ovo ponašanje je deo naše genetske baštine. Tako se javlja muški strah da žena ne bude fizički povezana s nekim drugim, dok je ženski izazov da zadrži emocionalnu vezu s partnerom, kako ne bi prešao na drugu ženu i tako uključio svoje resurse u odgajanje tuđe dece.
Takođe, zanimljivo je pitanje kako nastaju "frajeri" ili macho tipovi. Muškarac koji je bio u vezi s nekoliko žena postaje privlačan većini, a razlozi za to su dvojaki: 1. atraktivnost kod suprotnog pola, budući da niko ne želi biti u vezi s nekim ko nije poželjan, i 2. ljubomora među ženama, što doprinosi takmičarskoj atmosferi. Ako je takav frajer bogat, postaje pravi magnet za pažnju.
Iako ovo može zvučati pomalo hladno, važno je razumeti da je priroda odnosa često složena. Nije idealno da žene igraju igre ljubomore, ali muškarci treba da budu svesni da postoji značajan procenat ženâ koje koriste ovu taktiku. Na neki način, takve dinamične veze mogu doneti uzbuđenje u vezu ili brak.
Uloge ljubomore i manipulacije u međuljudskim odnosima su složene i često nesvesne. Dok ženama može delovati da će izazivanje ljubomore osnažiti njihovu vezu, važno je napomenuti da istinska emocionalna povezanost zahteva otvorenost, poverenje i iskrenost. Razumevanje ovih dinamika može pomoći partnerima da izgrade zdravije i stabilnije odnose, bez potrebe za igrom emocijama. Na kraju, dugoročna sreća u ljubavi leži u međusobnom poštovanju i komunikaciji, umesto u takmičenju i suptilnim igrama.
Veliki problem današnjice je gojaznost i masovne nezarazne bolesti koje nastaju kao posledica gojaznosti (povišen krvni pritisak, dijabetes, maligne bolesti, metabolički sindrom,...). Sve je manje fizičke aktivnosti, zbog prirode poslova i sedimentarnog načina života, kao kompenzatornog načina u održavanju dobrog zdravlja. Nepravilna ishrana i manjak fizičke aktivnosti neretko dovodi do pojave nekog zdravstvenog problema.
Brokoli, spada u grupu povrća, i predstavlja jednu multikomponentnu namirnicu, koja u sebi sadrži respektabilne količine, kako vitamina C, tako i liposolubilnih vitamina, pogotovo vitamina K i vitamina A. U manjoj ili većoj količini su zastupljeni i gotovo svi vitamini B kompleksa (osim vitamina B12). Prisustvo dijtnih vlakana i fantastičnih antikancerogenih supstanci, tipa Diindolimetana, Glukorafanina i indol-3-karbinola, stavlja brokoli na mesto nezaobilazne namirnice u ishrani.
Način pripreme brokolija je od izvanredne važnosti, jer se kuvanjem već od 5 minuta gubi oko 30 % korisnih supstanci, a kuvanjem dužim od pola sata čak i do 80 %.
Sada ću Vam napisati kako ja pripremam brokoli. Pripremam salatu od svežeg brokolija i brokoli-omlet.
Za salatu je potrebno odvojiti "cvetove" brokolija od čvrstog dela, odnosno stabljike. Količina je proizvoljna i naravno dobro se opere u mlakoj vodi. Na brokoli dodati proizvoljno maslinovog ulja i limunovog soka. Božanska salata, prepuna zdravlja.
Za brokoli-omlet je identična priprema kao za salatu, samo što se na tiganj stavi ulja, brokoli se pomeša sa 3-4 jajeta i svega minut dva se peče.
Zbog svog bogatog sastava "zdravih" supstanci brokoli uvršten u ishranu dovodi do redukcije telesne mase, regulisanje probave i stolice, deluje antioksidantno, antikancerogeno, anti virotički i antibakterijski.
Osho
Zaista impresivno!
U odrđenim trenucima sam osetio dobrobit ovakvog vida "ne misli". Posmatrati druge ljude kako brinu zbog stvari koje nisu njihove i koje nikada nisu bile, samo što umisliše i behu naučeni da je to tako kako je.
Valjalo bi kada bi čovek mogao da ostane u takvom stanju trajno, ali društvo i ljudi sa kojima se sreće će to novo stanje osuđivati. Ali, bolje mir u sebi, nego mir sa drugima na konto svog nemira.
Psovke su zaista ružna navika odraslih. Potom, kada deca čuju te psovke, bilo od roditelja ili nekog drugog počinju da ih ponavljaju. Deca obožavaju da ponavljaju stvari koje su izrečene sa nekom emocijom, pa tako i psovke koje se izgovaraju zbog toga što smo besni, ljuti ili nam nešto ne ide.
I onda se mi ljutimo na našu decu kako psuju, apsolutno neopravdano, jer oni pojma nemaju šta to znači samo im je zanimljiva naša reakcija.
Ljutio sam se jedno vreme, jer sam mislio da je moj sin psovke "pokupio" od moje supruge i njenih (možda je i tačno, ali još jedna zabluda).
Bio je jedan petak, otišao sam po mog sina u vrtić, seli smo u kola i krenuli ka kući. Sinula mi je ideja da pokušam da napravim jedan mali dogovor sa mojim sinom, da narednih pet minuta obojica psujemo iz sve snage. Dogovorili smo se i počeli. Jednu on, jednu ja. Moram priznati da mi je veoma prijalo, jer smo se obojica smejali i psovali kao dva kočijaša. U jednom momentu sam žestoko opsovao, a sin me je pitao: "Tata, jel* da to nije zapravo?" Shvatih da se tek, tek uplašio i rekao sam mu da naravno da nije zapravo.
Odbrojavao sam minute i rekao mu da je dosta pošto je prošlo pet minuta. Gotovo je rekoh mu, ali je on insistirao da opsuje još jednom na način kako samo on ume (preslatko), ali mu nisam dozvolio.
Narednih sedam dana ga nisam čuo da psuje, ili možda nisam obratio pažnju. Stiže sledeći petak, ja odlazim po mog sina u vrtić, krećemo kolima kući i ja mu opet predložih da psujemo i opsovah prvi.
Sin od 5,5 godina mi reče: "Tata, ja više ne psujem, neću više da se igramo toga".
Deca ništa nisu kriva, a polako verujem da nismo ni mi odrasli baš toliko krivi, koliko mislimo.
:)
Evo nekoliko citata o Slobodi:
Detoksikacija organizma ili u slobodnom prevodu oduzimanje ili izbacivanje toksina iz organizma, jeste proces koji sobom nosi neke promene u stilu života, i samim tim predstavlja određen napor da bi se te promene usvojile.
Pojava toksina u organizmu neke osobe može biti uzrokovana na dva načina i to: 1. Unosom toksina iz spoljašnosti i 2. stvaranjem sopstvenih toksina, kao posledica nekog oboljenja.
Ovom prilikom ću pisati o prvom načinu pojave toksina u organizmu. Toksin u organizam može iz spoljašnje sredine ući preko nekoliko sistema. Ti sistemi su: respiratorni, digestivni i koža.
Ono što je nama zanimljivo jesu toksini koji se unose putem hrane.
Još je Paracelzus govorio da je količina neke supstance ta koja određuje nju samu kao lek ili otrov, pa tako i količinski preteran unos hrane deluje toksično na organizam opterećujući ga i stvarajući mu masne naslage, ukoliko uneta energija nije potrošena. Ovo se može pojednostaviti, da bi čovek trebao da jede samo onda kada je gladan stomakom, a ne očima, odnosno mozgom. Treba da unosi raznovrsnu hranu koja mu prija, u 5-6 obroka dnevno. Noću nikako ne bi trebalo ustajati da se jede.
Postoje dva načina detoksikacije i to: 1. gladovanjem i 2. umerenim gladovanjem. Svaki vid detoksikacije mora biti praćen lišenošću svih štetnih navika (cigarete, kafa, alkohol,....).
Malo da pojasnim da neke stvari budu jasnije. Gladovanjem podrazumevam ekstremno gladovanje na vodi. Ovo gladovanje ima prednost što se čovek mnogo pre oslobodi većine toksina, jer mu se čitav organizam takoreći propere za kratko vreme. Međutim, mana ovog vida je u tome što ne može svako da ga primenjuje i što se nakon gladovanja čovek brzo vraća svojim ustaljenim manirima, ukoliko nije ekstremno psihički determinisan da dođe do cilja.
Umereno gladovanje bi ustvari bio normalan život sa smanjenim unosom životinjskih namirnica, na konto povećanog unosa povrća i voća. Nezaobilazna je umerena fizička aktivnost 3-5 puta nedeljno 20-50 minuta sa srčanom frekvencom od 65-80% maksimalne srčane frekvence. Potrebno je unositi veće količine vode.
Takođe unos nekih čajeva bi bio polazna tačka. Čaj od sveže koprive (nekoliko listova koprive preliti sa 2dl kipuće vode, ostaviti 1 minut, procediti i piti kada se prohladi). Svakodnevno po 2-3 čaše ovog čaja bi trebalo piti 3 nedelje.
Bitno je da se čovek ne demorališe ukoliko ne uspe odma da izmeni ukorenjene navike, ali bitna je namera i odlučnost da se uspe. Stare navike se menjaju postavljanjem novih.
Gladovanje
Gladovanje sam počeo 14.04.2012. godine posle poslednjeg obroka koji je bio negde oko 20:45h. Ujutru, 15.04.2012. sam popio zaslađenu kafu I popušio 2-3 cigarete. Toga dana, na Uskrs, su nam u Sjenice došli u posetu Nebojša I Katarina I doneli klope na već brdo donešene I zatečene. Obzirom da gladovanje podrazumeva življenje samo na vodi, bez ičega drugog, morao sam se odreći ružne navike, pušenja. Taj dan su mi cigarete bile najveći izazov, veći nego Uskršnja hrana. Potom otiđosmo do “Bagića”, kod koga, da ne bi ujaka, padoh na iskušenju. Međutim ujakova harizma me je odvratila od uzimanja cigareta I alkohola, iako sam bio na godišnjem odmoru. Spavao sam vrlo dobro. Prođe I prvi dan. Nisam imao glavobolju, kao što se opisuje u knjigama o gladovanju.
Drugi dan sam mahom proveo u šetnji, ali u bespotrebnom, velikom strahu od vukova, tako da sam sa sobom uvek nosio “talikovinu”-debela štapina. Taj dan sam prepešačio oko 6-7 km I šetnja mi je prijala. Imao sam želju za hranom ali ne preteranu. Grejao sam čakre I razne delove trupa I lica kamenjem koje sam grejao na užarenom šporetu, u koga smo ložili smrčevinu I bukovinu. Vatru smo potpaljivali lučom. Otiđoh na spavanje. U toku noći sam se trgao u neko doba I po prvi put mi se u životu desilo, da ne znam ko sam, gde sam I šta sam. Mrkli mrak svuda oko mene, nedođija na 1500 m nadmorske visine, vetar fijuče, kiša pljušti. Kao da sam ne daj Bože bio u sanduku, ali ne za žive.
Treći dan je bio obeležen početkom stvaranja većih nego normalnih količina želudačne kiseline. Stalno sam pljuvao. Takođe sam šetao, otprilike isto kao I drugog dana. Već se osećao mali zamor I šetnja mi nije toliko prijala. Inače sam sportista I vrednost pulsa mi je konstantno ispod 60, ali ovde se puls nije spuštao ispod 80, ovih dana. Ovo je vrlo verovatno zbog akomodacije na nadmorsku visinu, gde je tamperatura u startu niža za 10 stepeni u odnosu na nivo mora, a o koncentraciji kiseonika I da ne pričam. Još uvek nisam osećao nedostatak vazduha. Nastavio sam sa grejanjem tela vrućim kamenjem. Nisam dobro spavao, budio sam se da mokrim.
Četvrti dan mi je bio najmirniji od svih dotad, do noći. Međutim, mislim da sam napravio grešku što sam taj dan prepešačio oko 12-13 km. Nisam osećao preteran umor, ali mi je počeo osećaj nedostatka vazduha . Kada sam posle šetnje stigao u kolibu nisam mogao da se opustim, niti mi je puls spadao ispod 93. Slabo sam spavao, samo što mi je sada I kiselina bila još veća. Nastavio sam sa grejanjem tela, ali nisam imao volje zbog želudačne kiseline. Na svako obrtanje tela, bilo levo ili desno, morao sam da podrignem I da pljunem kiselinu u čašu. Zaspah, ne spavah baš najbolje.
Peti dan je od starta bio nekeko “mlitav” sa nastavkom kliseline. Malo sam šetao. Sve mi je smetalo što dotad nije. Dim u kolibi, moje misli, ujak, gladovanje, sve,… Istrčah iz kolibe da se ispovraćam ali ne uspeh. Umesto toga triput se proderah tako da su me čuli vuci u planini, te odgovoriše. Veoma mi je godilo, osećao sam se kao primalni čovek. Ali džaba “primalni krik”, kada kiselina ne prestaje. Kada pođoh na spavanje, čim sam legao osetih kiselinu I
krenuh da pljujem. Opet dim, misli, ujak. Za sekund sam istrčao na jug, terasu kolibe I krenuo da povraćam. Nisam mogao da verujem šta čovek može iz sebe da izbaci kada u stomaku nema ništa osim kiseline I vode koju svaki dan pije. Za vreme vomitusa se na trenutak uplaših, ali ne pitam se ništa. Povraćanje se I dalje nastavlja. Tri mlaza povraćenog sadržaja I manji četvrti su pali na ujakova drva, koja je spremio da pravi kolibu. Legao sam I opet se bojao da podrignem jer mišljah ponoviće se scenario. Ali, usudih se, kad ono ništa. Podrigivao sam sa uživanjem do kasno u noć, dok ne zaspah.
Šesti dan je prošao dobro, kiselina je jenjavala. Nisam mnogo šetao, oko 2-3 km. Svih ovih dana gladovanja sam mokrio normalno, možda čak I lakše nego u Vrbasu. Urin je nekad bio žut, a nekad proziran kao voda. Spavao sam loše. Prođe I šesti dan.
Sedmog dana se setih Malahova, vrhunskog Ruskog stručnjaka u oblasti gladovanja, koji preporučuje da se primenjuje korišćenje blage limunade, naravno nešećerene. Rekoh ujaku da mi donese limun sa Njegovuđa, ali se on usprotivi, jer je bio moj guru. Čovek koji unazad 25-30 godina svake godine odgladuje po 12 dana, se polakomi, te mi donese limun. Iscedih pola limuna u 2,5 dl vode, te popih najslađi I najlepši napitak u mom životu. Budio sam se u toku noći. Prođe I sedmi dan.
Osmi dan je bio odličan, da li zbog limunade, da li zbog prestanka želudačne kiseline, ne znam. Izjutra osetih snagu I polet. Ode ujak u šumu po drva , a ja ih bogami cepah, I baš mi je prijalo. Kupao sam se otprilike svakog drugog dana, ali što je zanimljivo, noge nemaju vonj, majce, pa čak ni gaće. Divno, skoro Božanski. Toga dana malo prošetah. Toga dana sam slistio dva mala limuna u vodu. Ujak mi je donosio samo male limunove, jer su to kako kaže, muški I sočniji limunovi. Mada se ja sa ovim nisam baš slagao, želeo sam najveći limun sa morskih obala. Puls je polako počeo da opada na oko 72. Budio sam se jednom u toku noći. Prođe I osmi dan.
Deveti dan je bio dan sa još većom snagom I sa još većim radom. Opet sam cepao drva, ali se ubrzo umorih te prestah. Prošetah malo po vodu, oko 2 km, te se okupah. Slušali smo pesme na lap topu, I svakodnevno sam uživao u razgovorima sa ujakom. Širio je moje vidike I davao mi snagu da se oslobodim ropstva u kome živim. Ropstva društva, ropstva misli, ponašanja, shvatanja, svega… Ono što je zanimljivo je to da sam počeo da uviđam sve svoje misli I primetio da su gore od zmijskog otrova. Ovo se ne desi baš 9.dana već oko 4-5.dana. Kada bih samo mogao da utišam, odnosno da izselektujem te misli, mislim da bih bio najsrećniji I najuspešniji čovek. U disciplini je ključ, to mi ostade kao zaključak kada izađoh iz elitne 63.Padobranske Brigade, pre 7 godina. Te 2005.godine iz vojske donesoh I srčanu aritmiju, takozvane ventrikularne ekstrasistole. Uplaših se toga jako, te tada izbacih iz zloupotrebe alcohol, kafu, gazirane sokove I preteranu fizičku aktivnost. Za 6. meseci, ekstrasistole su se povukle. Legoh da spavam devetog dana gladovanja, te osetih jednu ekstrasistolu. Rekoh sebi jedna dve dnevno nije strašno. Ubrzo se pojavi još jedna. Nanizaše se njih 10-15 za pola sata. Prva misao koja mi se pojavila je bila da prekinem gladovanje. Međutim, rekoh sebi, videćemo sutra. Zaspah , jednom se budih.
Deseti dan je počeo lagano, osećam blagi umor, I imao sam 2-3 ekstrasistole. Ustah se, oprah zube, popio limunadu, te sad pijem vodu I pišem moja posmatranja sebe Vama. Reših da nastavim gladovanje. Oko 11h puls mi je bio oko 68, što me je obradovalo. U zadnjih sat I po dva nemam ekstrasistole, što mi daje snagu da nastavim. Današnji dan ću provesti u ćutanju, u dogovoru sa ujakom,
ne bi li se malo utišale misli I povratak sebi bio moguć. Prija mi ćutanje. Što se tiče telesnih promena, kile su otišle dole. Razumljivo, jel? Smeh… Za ovih deset dana, po mojoj proceni, izgubio sam oko 10 kg I sada imam 79-80kg. Lipome, ili ti narodski, masna tkiva kojih imam dosta po telu, u proseku su se smanjili za trećinu svoje prvobitne zapremine. Neki su se smanjili više, a neki manje. Čini mi se da veći brže odlaze. Najveći, koji je bio promera oko 2cm, sada je oko 1 cm. Stičem utisak da bi svi nestali nakon dvadesetodnevnog gladovanja, ali, to baš I nije preporuka dragog mi Gajtona. Gajton, vrhunski medicinski naučnik iz oblasti fiziologije, kaže da gladovanje 14-15 dana nije pogubno za zdravlje. Malahov izdrža 27 ili 29.dana, pa eno ga zdrav. Leči ljude gladovanjem od najgorih bolesti. Bogami ima I ljudi koji ništa ne jedu, a hrane se sunčevom energijom, takozvana solarna joga, za mene zasad velika nepoznanica, iako sam stigao do skoro sedam minuta gledanja u zalazeće ili izlazeće sunce. Koža mi se isčistila, bradu sam pustio, oči došle do izražaja, te sad zaista ličim na priliku vojnika Erike Jong, što mi odma izazva lepa sećanja na momački život. Oko 14:30 puls mi je 66. Osećam se dobro, mimo negativnih misli koje su tu svakodnevno. Mahom borba protiv ljudi koji me nerviraju, ili su me nervirali. Misao počinje od nečeg prostog, a na kraju se završi pričom gde sam ja u sukobu sa nekim. Mahom su to ljudi “autoriteti“ po stavu i priči. Pijem i dalje limunadu, načeo sam i drugi limun. Ujak misli da nema više limuna, ali ja sam jedan „maznuo“ iz ranca dok se on presvlačio u maloj kolibi. Shvatih da je uzrok tih umnih sukoba mislilac, odnosno ja. Ja sam u sukobu sa samim sobom, a ne sa tim ljudima, koje ja sebi tako umno predstavih. Sa druge strane, nisam ja taj koji je izabrao da tako shvata stvari, jer su se one ukorenile od samog rođenja, kada poče Učenje. Pogrešno, ili ispravno? Ja bih rekao sudbinsko. Da je sudbinsko sve to potvrdi i moje ime, koje dobih po vrhunskom Ruskom šahisti (Boris Spaski). Samo što se on Spasao, a ja, pa videćemo šta znači drugi, odnosno prvi deo imena, Banović. Tako da čovek ostaje na milost i nemilost tim mislima, odnosno sudbini. Budistička učenja kažu da se sa tim mislima ne treba poistovećavati, niti se „pecati“ na njih, pa kao ja stvarati priče sa sukobnim završecima, koje oduzimaju dragocenu životnu energiju, nego ih samo treba posmatrati bez emocija i samoidentifikacije. Sama pomisao i osećaj na to u meni budi radost, jer ta objektivnost u životu omogućava sreću i život bez patnje. Takođe, omogućava čoveku da se oslobodi gordosti i svoga velikog Ja. Posmatranje, posmatranje, posmatranje,... Mom nepričanju nenadano dođe kraj. Pojavi se na vratima kolibe jedna starica, koja me u sekundi poseti na stare ljude iz Memedovićevih emisija, koje je pravio na severu planete. Nasmeja se, I ja se nasmejah, ali ne progovaram. Mislim da ću moći da izdržim. Upita me kako su moji i još nekoliko pitanja na koja sam odgovarao uljudnim klimanjem glavom i smeškom. Uzeh aparat za merenje krvnog pritiska i slušalice, sedoh pored nje, te ona shvati. Izvadi iz neke kese lekove da joj kažem za šta su. Izmerih joj pritisak koji je bio kao u nekog mladića, normalan, 120/80. Još uvek se samo smeškam. Pita me za šta su lekovi, a ja se još smeškam. Više ne mogah, te buknu erupcija. Glas mi je bio snažan, pun samopouzdanja i vere u ono što sam govorio. Potom joj rekoh i za lekove i tu temu završismo sa njenim zadovoljenjem, a Bogami i mojim. Reče da joj srce preskače, te je auskultatorno pregledah. Rekoh joj da će živeti 110 godina. Nastavak naše priče je bio izvanredan. Od te starice sam čuo recept za „VODNJIKU“, Božansko piće. Prvo se nabavi bure od 50 l sa pipom ili bez. Obezbedi se divljaka-jako kisela jabuka, drenjine, i šipurak. Ne pitah je koja količina na 50 l vode, ali ću to učiniti pre nego se vratim rodnom mestu. To se sve ubaci u to bure, te se doda voda skoro do vrha i dobro se zatvori. Čuva se na tamnom i hladnijem mestu (podrum), a za konzumaciju je spremno kada svi ovi plodovi padnu na dno bureta. U svome životu nisam čuo zdraviji recept za sok od „Vodnjike“ sa Durmitora. Šipurak, drenjine, divljaka, uva, kantarion i još mnoge biljke što ovde rastu na 1500 m
nadmorske visine su apsolutno nezagađene i zdrave. Potom smo pričali da se drenjine mogu jesti, a šipurak baš i ne. Mada posle toga se ispravi i reče da kad malo ugnjili, može, i da ga je jela. Ne zna starica šta je vitamin C i da je šipurak bronzani po vitaminu C od svih namirnica na svetu. Dobro da je vitamin C netoksičan. Ali, zato joj je pritisak kao u momka, a srce kuca kao švajcarski sat. Starica ubrzo ode, lepo smo se pozdravili, te me je pozvala da dođem malo kod njih. Potvrdno sam klimnuo glavom, nasmejao se i otpozdravio. Nastavljam da ne govorim. Ujak je negde izašao, mislim da je otišao u Njegovuđe, a možda i Kolašin, a možda i Talin, ko će ga znati...Da ne ureknem, gladovanje ide odlično. Čini mi se da bih ovako mogao stalno. Izmerio sam danas sebi pritisak i bio je 110/80, skoro kao kod starice. Pred kraj desetog dana gladovanja, reših da isprobam jedan eksperiment. Razmišljao sam šta bi to moglo ubrzati skidanje masnoće sa tela, kao I lipoma. Posle kraćeg razmišljanja shvatih da je to mast. Setih se da ujak ima ulja, te se ustah sa kreveta I po mojoj proceni popih 0,3 ml suncokretovog ulja. Ovo sam uradio da bi organizam nakon potrošnje ove male količine ulja, trošio svoje masti za dobijanje energije. Energetski gledano ovo je oko 2,8 kcal, što je mom organizmu dovoljno za 3 minuta bazalnog metabolizma… Čitav dan sam se izležavao, osim što izađoh u sumrak da uhvatim malo vazduha. Ugledah mlad mesec sa zvezdom pratiljom, koji izgledaše kao iz nekog visokobudžetnog arapskog filma. Malo niže njih ka zapadu pružala se slika surove divljine, prekrivena tamnim oblacima I sa po tek tek kojim upaljenim svetlom u kućicama Žabljaka. DURMITOR… Kontrastna slika lepog I zastrašujućeg pokaza mi da je I jedno I drugo život. Legoh da spavam oko 22h, međutim, ne zaspah do 04-04:30h. Mučila me kiselina, najverovatnije od vode iz cistjerne, koja mi je odvratna, ali kad nema druge morao sam nju piti. Osećao sam neverovatnu glad, nemir svuda po telu, naročito oko lopatica, nadlakticama I butinama. Misli su bile sve samo ne lepe. Reših da prestanem sa gladovanjem. U jednom momentu mi se pojaviše seksualne misli, te zaspah. Probudih se oko 08:00h, ali sam ležao do skoro pola 12h.
Jedanaesti dan gladovanja počinje nabojem energije koju dobijamo svako jutro, te odustah od prestanka gladovanja. Opipah lipom na levoj nadlaktici, smanjio se za 2/3 svoje prvobitne veličine. Da imam vremena, možda bih i nastavio 14 dana, ali moram ići kući za 3 dana, pa ne bih baš da idem kao isposnik, koji ništa ne može da jede. Ženi sam rekao da je ujak kupio jagnje i da krkamo, te da sam se ugojio 5-6 kg. Kada me vidi, valjda je neće šlog strefiti. Deca će prepoznati moj osmeh, to sam siguran, ali možda me ispočetka neće prepoznati. Puls više I ne merim. Reših da prestanem gladovanje, ali ujak dođe sa Njegovuđa, pa me na brzinu nakon kratke bučnije rasprave odgovori. Sa Njegovuđa je doneo svega, a ponajviše mi je za oko palo kupinovo vino. Napolju je sunčano vreme uz slabašan vetrićak I poj ptičica. Posmatrah jednu belu mačku koja sede na panj I okrete se prema suncu I stade skupljati energiju. Učini mi se da je statua. Rekoh sebi ajde I ti majčin sine, koncentriši se da se što manje pomeraš I upijaj sunčevu energiju. Tako I bi, samo što sam se na svaki šum oko mačke okrenuo da vidim šta ona radi. Ona je I dalje bila statua. Nastavismo oboje do zalaska sunca. Dana 25.04.2012. godine sa mesta malo iznad ujakovih koliba gde sam sedeo u fotelji, sunce je zašlo iza Durmitora u cirka 18:56 h. Ostaje mi da prespavam još dve noći, pa ćemo ujak I ja da “puknemo” kupinovo vino. Tako daleko, a tako blizu… Odoh na spavanje oko 21:30h I mnogo mirnije sam ležao, skoro bez ikakve napetosti. Setih se jedne drugarice Ane, koja je praktikovala jogu i jednom prilikom mi rekla da većina ljudi ne zna da diše. Rekla mi je da se mora disati stomakom. Ja to probah, te u momentu osetih olakšanje u čitavom telu i zaspah. Spavao sam najbolje od svih dana od
kad sam ovde. Spavao sam sedam i po sati, što je fantastično u odnosu na prosečna nepuna četiri sata svih dana, osim prvog. Prođe i jedanaestka.
Dvanaesti dan je počeo, a ja se osećam kao mladunče zmaja, samo što ne poletim i samo što ne bljujem vatru. Zašto je to tako, da li zbog dva limuna koja sam cepio juče popodne, ili Aninog disanja ili jučerašnjeg sunca, ili današnjeg sunca, ili sve to zajedno, pojma nemam. Inače, danas je prvi dan da ujutru kad sam se probudio ne pada sneg ili kiša. Vreme je izvanredno. Ujak će mi pokazati gde da berem jabučnjak (uvu), te ću nabrati u jednu torbu 10-15 kg da imamo u Vojvodini nešto neprskano i zdravo tokom čitave godine, kada se osuši. Taman toliko I nabrah, samo kad se list osuši i odvoji od stabljike to će biti možda svega 4-5kg. Uva raste na brdima u neposrednoj blizini kamenja i na ovim prostorima je ima baš dosta. Kvalitet ove uve je nemerljiv sa ostaljim uvama porekla iz Vojvodine. Čovek za koga uvu bere moj ujak, je pobrao sve zlatne medalje na sajmovima biljaka. Vratih se, malo odmorih, te otiđoh na izvor Srndaljicu po vodu. Što je voda dobra, rečima se ne može objasniti ni opisati. Trenutno odmaram, malo na suncu, malo unutra, jer je sunce baš jako. Ne osećam glad, ali sutra ujutru krećem sa korom hleba koja se samo žvaće i sa kojom se istrlja jezik, te se ispljune. Potom ću isisati pola pomorandže, a pola pojesti. Nakon toga ću medom zaslađeni uvin čaj, a za dalje ćemo videti. Opet, pridveče, dok je sunce polako išlo ka zapadu, pojavi se, čini mi se jedina drugarica koju sam imao u životu, bela mačka. Sede na panj kod kolibe I poče da skuplja sunčevu energiju. Isto učinih i ja. Bilo nam je lepo. Ujak se tog dana naradio, radio je kao momak, a ne 62 godišnjak. Spremi sebi večeru, ispeče hleb, koji zamirisa čitav Durmitor, isprži slaninu i neku salamu, a ja,... Zamalo padoh na iskušenju. Ubrzo odoh u svoju sobu na spavanje. Zaspah pre ponoći. Probudih se, trinaestog dana gladovanja, i osetih miris supice. Siđoh dole, umih se i zahvalih se ujaku što mi pomože da izdržim ovaj čin zdravlja i regeneracije. Poče žvakanje, promrljah koru hleba po ustima, istrljah jezik korom i to sve ispljunuh. Isto uradih i sa pomorandžom. Sad još par kašika supice i to je doručak. Dame i gospodo, to je to. Odoh da srčem supicu.
Banović dr Boris
Benigna hiperplazija prostate (BHP) predstavlja stanje koje se karakteriše uvećanjem žlezdanog tkiva prostate. Najčešće se javlja kod muškaraca starijih od 50 godina, međutim nisu pošteđene ni mlađe osobe.
Problem sa mokrenjem je jedan od prvih simptoma, i može da bude veoma nelagodan osećaj, zbog nemogućnosti mokrenja.
Recept:
-uzeti tikvu, napraviti otvor na vrhu tikve, potom odstraniti semenke iz tikve,
-nasuti med, te tikvu zatvoriti poklopcem, koji smo prethodno napravili.
Ovako spremljenu tikvu sa medom držati 21 dan, te je recept spreman za upotrebu.
Upotrebljavati 3x dnevno po jednu supenu kašiku.
Ukoliko imate problema sa potencijom, uzrokovanu psihičkim faktorom, daću Vam jedan praktičan lek.
Kontrolisan bes je jedno moćno oružje u borbi protiv ovog "velikog" problema za muški svet kažu Ruski naučnici.
Sve što treba jeste da Vam se partnerka umokri u krevet.
Ukoliko Vam to ne izazove bes i potentnost, potražite pomoć na drugom mestu.
Ukoliko da, zahvalite Bogu!
.**Y hromozom i smisao beskraja: Filozofska refleksija**
U svetu života, gde se svaka jedinka rađa u jedinstvenom trenutku, Y hromozom se izdvaja kao simbol ne samo muškosti, već i beskraja, povezanosti i nasleđa. On je nosilac muškog pola, ali takođe i zaklon istorije, tradicije i mogućnosti. Pitanje koje se postavlja jeste: može li Y hromozom, kroz svoje postojanje i nasleđivanje, predstavljati ideju beskraja unutar ljudske vrste?
Kada otac prenosi Y hromozom svom sinu, otvara se mesto gde se stvara veza između prošlosti i budućnosti. Ovaj hromozom nosi u sebi više od genetskog materijala; on nosi i priču o stvaranju, opstanku i transformaciji. U ovom kontekstu, Y hromozom postaje simbol neprekidnog ciklusa, svedočeći o postojanju generacija koje su prešle isti put. U bez napornom toku vremena, čini se da se ova linija neprekidno produžava, što može delovati kao metafora za beskraj ljudskog nasleđa.
Međutim, pitanje o beskraju Y hromozoma takođe nosi sa sobom filozofske dileme. Iako se čini da se perpetuira kroz generacije, on nije imun na promene. Evolucija može doneti sve moguće transformacije, a tu se kriju nepoznanice o svakom budućem postojanju. Kreativna suština života izaziva nas da razmislimo: da li se u tom procesu gubi njegova suština ili se njegova priroda preoblikuje?
Oda Y hromozomu može se posmatrati kao oda ljudskom duhu koji teži čvrstoći, ali se suočava s neizvesnošću. Y hromozom predstavlja ne samo biološku oznaku, već i snagu u kontinuitetu; on nam govori da dok apstraktni i konkretni aspekti postojanja mogu nestati, sam izraz "muškosti" kao koncept može da se prenosi kroz vreme.
U suprotnom, X hromozom, nasleđivan od majke, donosi sa sobom složenost i raznovrsnost. Predstavlja spajanje, saradnju i deo nasleđa koje dolazi iz više od jednog izvora. Ovaj aspekt nas čini svesnima da nijedna linija nije jasna i direktna, već se prepliće kroz niz iskustava u društvenoj, kulturnoj i emocionalnoj dimenziji.
Na kraju, pitanje koje nas ostavlja u razmišljanju jeste kako se beskraj, simbolizovan kroz Y hromozom, svetli unutrašnjim veličanstvom svakog pojedinca. Da li smo samo nosioci svojih hromozoma, ili stvaramo novu priču, oblikujući sopstvene identitete i nasleđe? Da li nas veza sa Y hromozomom vodi ka bezgraničnom putu, ili se samo suočavamo s neprekidnim talasom mogućnosti?
U ovoj potrazi za značenjem, važno je razumeti da Y hromozom, iako nosi težinu muškosti i beskraja, zapravo predstavlja mnogo više od same genetike. On je refleksija života, postojanja i neprekidne potrage za onim što znači biti deo ljudske vrste. U tom beskraju, prepoznajemo svoje mesto, svoj izvornik i svoju priču. U svakom novom rođenju nosimo u sebi potencijal za stvaranje novih puteva, društava i znanja, osvetljavajući put ka beskraju koji se nikada ne završava.
Nedavno sam razgovarao sa jednom ženom koja je izjavila da nije golicljiva, a zatim dodala kako po narodnom verovanju to može uticati na njen izbor partnera. Ova izjava me je navela na razmišljanje o vezama i njihovim dinamikama.
Osobe koje su golicljive često imaju jaču reakciju na spoljašnje stimulacije, što ih može činiti energičnijima i više orijentisanim prema sopstvenim potrebama u vezama. Takvi pojedinci često biraju partnere umesto da budu birani. S druge strane, negolicljive osobe imaju tendenciju da budu tolerantnije i spremnije na trpljenje, što može rezultirati da se često nalaze u ulozi partnera koji je izabran.
Analizirajmo različite kombinacije:
1. **Golicljiva osoba - Negolicljiva osoba:** Ovaj dinamičan spoj može biti uspešan jer jedan partner donosi energiju dok drugi pruža stabilnost. Međutim, ovde može postojati rizik od nepoverenja.
2. **Golicljiva osoba - Golicljiva osoba:** Spoj dva energična pojedinca može rezultirati izazovnom vezom. Dok može biti strastven sukob, takve veze takođe nose rizik od destruktivnih obrazaca ukoliko se ne upravljaju pravilno.
3. **Negolicljiva osoba - Negolicljiva osoba:** Ove veze mogu biti retke i često se bore s monotonijom ili nekom vrstom emocionalne distance, što može dovesti do problema poput prevara.
**Komentar i naučne osnove:**
1. **Golicljivost i ličnost:** Golicljivost može biti povezana sa senzitivnošću nervnog sistema. Istraživanja pokazuju da ljudi sa većim senzibilitetom često imaju izraženiju emocionalnu reakciju na spoljašnje stimulacije (npr. dodir), što može uticati na njihove međuljudske odnose.
2. **Energetska polja:** Iako ideja o energiji dva pojedinca može biti metaforička, u psihologiji često se govori o međusobnom uticaju energija ljude (npr. emocionalna dinamika). Ljudi sa više izraženim emocijama često privlače jedni druge, no to se može manifestovati na različite načine.
3. **Uloge u vezama:** Vaš opis različitih parova može se povezati sa psihološkim konceptima zavisnosti i nezavisnosti u vezama. Parovi sa različitim nivoima emocionalne senzibilnosti mogu stvoriti dinamične, ali i nerazvijene veze.
4. **Monotonija i prevare:** U konekciji sa vašim stavom o negolicljivim osobama, postoji istraživanje koje ukazuje na to da dosada ili nedostatak uzbuđenja u vezama može dovesti do povećanog rizika od prevara.
Iako su ove pretpostavke zanimljive, važno je napomenuti da bi istraživanje ovih dinamika zahtevalo empirijska istraživanja i analize. U svakom slučaju, individualni obrasci ponašanja su složeni i ne mogu se uvek svesti na jednostavne kategorije.
Na osnovu jednog manjeg ispitivanja, bolje receno prikupljanja podataka iz kartona 207 pacijenata koji su oboleli od neke vrste malignog tumora (jednog od najvecih problema danasnjice) doslo se do jednog zakljucka koji moze, a i ne mora biti tacan.
Naime, osobe rodjene u mesecu februaru su na osnovu mog prikupljanja podataka, drasticno manje imale sansu da obole od neke maligne bolesti. Svega je kod 10 pacijenata od 207 dijagnostikovana neka maligna neoplazma, sto bi bilo skoro duplo manje od prosecnih 18.
U sklopu numerologije (zbir svih cifara datuma rodjenja) nisam dosao do ovako drasticnih rezultata kao sto je bilo sa mesecom rodjenja.
Jedno od objasnjenja, zasto su osobe koje su rodjene u februaru zasticenije, bi moglo biti to da su nasi preci jos pre nekoliko hiljada godina mahom zacinjali svoje potomstvo u prolece, sto bi islo u prilog radjanja dece rodjenih u mesecu februaru.
Zadrzavam pravo da kazem da je ovo zaista jedno malo ispitivanje koje i ne mora biti kao neka definicija uvrezeno. Kao sto znamo mnogi faktori se pominju u nastanku ovih opakih bolesti: genetski faktor, spoljasnja sredina, stres, pusenje, fizicka neaktivnost, gojaznost, profesionalno nastale malignosti, povisen krvni pritisak udruzen sa dijabetesom, kao i mnogi drugi uzroci.
U zavisnosti koji metabolizam je aktiviran za dobijanje energije za rad mišića, razlikujemo 3 tipa treninga:
1. Aerobni tip treninga je onaj tip treninga kada je mišiću kiseonik koji dobija dovoljan za obavljanje funkcije. Ovaj tip treninga se karakteriše pulsom između 150-160 (u zavisnosti od starosti, ove vrednost bi odgovarale ljudima od oko 35 godina) i stvaranjem manjih količina mlečne kiseline i blagim padom ph vrednosti u mišićima. Ovaj tip treninga je neophodan u treniniranju bilo kog sporta i sportiste. Karakterišu ga duge deonice sa malim pauzama i nedozvoljavanjem da puls padne ispod 120. Ujedno ovaj tip treninga dovodi do mobilizacije masti iz masnog tkiva tako da je neophodan i kod osoba koje žele da izgube višak kilograma. Ukoliko sportista ima 5 treninga nedeljno ovaj tip treninga bi trebao da bude 2 puta zastupljen u nedelji. Karakteristika ovog treninga može da bude i dosada, ali tada treba povećati broj serija i smanjiti obim deonica sa normalno skraćenjem pauze.
2. Anaerobni tip treninga jeste onaj tip treninga u kome kiseonik koji dolazi do mišića nije dovoljan za dobijanje energije, te dolazi do razgradnje šećera u cilju dobijanja energije. Kao krajnji produkt ovog metabolizma jeste mlečna kiselina, koja drastično smanjuje ph vrednost u mišićima i dovodi do bola ("oni sportisti koji izdrže dužu ekspoziciju bola imaće bolje rezultate"). Puls u ovom tipu treninga je 180-190. Ujedno je ovo i najteži tip treninga jer sportista nema dovoljno vazduha. Karakterišu ga veći ili manji broj serija sa intenzitetom oko 90 % sa malim pauzama. Ne treba preterivati u obimu ovog treninga, jer može doći do iscrpljivanja organizma. Ako sportista ima 5 treninga nedeljno, ovaj tip treninga treba da je zastupljen 1 put.
3. Fosfageno kreatinski ("sprint") tip treninga jeste onaj tip treninga u kome mišić koristi energiju iz rezervi ATP i kreatin fosfata, a ne dolazi do razgradnje šećera. Ovo je svega nekih 10 sekundi maksimalnog napora. Puls skače i do 200 u minutu, a sportisti se dozvoljava odmor do totalnog resta. Karakteriše se velikim brojem serija i 100 % intenzitetom i velikim pauzama. Ovaj tip treninga u 5 nedeljnom treniniranju sportiste treba da je zastupljen 2 puta.
Kod sportista koji imaju 10 treninga nedeljno odnos treninga bi bio 4 aerobna, 4 sprinterska i 2 anaerobna. Kod dugoprugaša dodaje se još jedan aerobni trening.
Srčana oboljenja, odnosno terminološki kardiovaskularna oboljenja predstavljaju najčešće uzroke smrti kako u razvijenim tako i nerazvijenim zemljama. Faktori rizika za nastanak ovih oboljenja jesu:
1. Genetski predodređene osobe mnogo češće obolevaju nego one koje nisu opterećene genetikom.
2. Stres, kao faktor rizika se nalazi u rangu sa genetikom, i predstavlja faktor koji se mora napadati sa nekoliko aspekata, a ima različite osnove (socijalni problemi, ekonomski problemi, medicinski problemi).
3. Pušenje, zbog razarajućeg dejstva CO (ugljen monoksida) na krvne sudove, spada u jedan od vodećih faktora.
4. Nepravilna ishrana, navodi se kao sledeći uzrok. Ukoliko u svoju ishranu ubacite 5 obroka povrća, uključujući i integralne žitarice, možete mnogostruko smanjiti mogućnost nastanka kardiovaskularnih bolesti.
5. Smanjena fizička aktivnost je sledstveno sledeći faktor, koji udruženo sa prethodnim dovodi do porasta kilograma, povećanja indeksa telesne mase, centralne (opasne) gojaznosti.
6. Alkoholizam, ili zlupotreba alkoholnih pića (više od 2 standardna pića dnevno).
7.Profesionalni i socijalni faktori koji zbog mesta rada i življenja usled negativnih faktora okline, mogu doprineti razvoju kardiovaskularnih bolesti.
Najčešće fatalno srčano oboljenje je infarkt sca, a predstavlja zakrčenje krvog suda srca, do potpune opstrukcije. Sledstveno dolazi do izumiranja srčanog tkiva i moguće smrti.
Ukoliko osetite bolove u sredogruđu koji su nastali nakon nekog težeg ili lakšeg fizičkog rada (pogotovo u zimskim mesecima zbog vazospazma) obavezno se javite Vašem lekaru.
Ukoliko ste orošeni hladnim znojem i imate jak bol u sredogruđu, a koji se neširi ili širi u vilicu levu ruku ili desnu ruku ili stomak, verovatno imate srčani napad.
Ovo ne mora baš ići ovako. Postoje slučajevi sa bolom u stomaku, povraćanjem, a koji se šire prema grudima (ovo su takozvani dijafragmalni infarkti, ili infarkti donjeg dela srca).
Postoje i slučajevi infarkta srca "na nogama", to su manji infarkti ali i ne manje važni.
Preporuka je da se pridržavate gore navedenih saveta i redovno kontrolišete kod svog lekara, a po potrebi i kardiologa.
| NAMIRNICA (100 g) | VITAMINA B2 (mg) |
| Jagnjeća džigerica pečena | 3,8 |
| Pekarski kvasac suvi | 3,6 |
| Svinjska džigerica | 3,0 |
| Jagnjeći bubrezi | 2,3 |
| Ćuretina prosek | 2,1 |
| Pileća džigerica | 1,7 |
| Goji (sušeni) | 1,3 |
| Kornflejks | 1,3 |
| Bademi | 0,9 |
| Sir kamembert | 0,6 |
| Sir parmezan | 0,6 |
| 1 jaje kuvano | 0,5 |
| Sardine u ulju | 0,5 |
| Svinjsko meso prosek | 0,4 |
| Gljive | 0,4 |
| Pšenične mekinje | 0,4 |
| Soja | 0,3 |
| Brokoli | 0,2 |
| Losos | 0,2 |
| Sušene kajsije | 0,2 |
| Banana | 0,07 |
Nije bas srecna tema za pocetak godine, ali sam resio da napisem ovaj clanak bas iz razloga sto bi nekome mogao spasiti zvot.
Pre nekih 5 meseci mi se javio pacijent sa minimalnim promenama na vrhu uha. Ordinirana mu je terapija antibiotskom masti i receno da se javi za 7 dana. Nakon 7 dana mu nije bilo bolje te mi se opet javlja i kaze da mu se ista promena javila i na drugom uhu. Te promene su bile promera 0.5x0.5 mm. Uputio sam ga ORL specijalisti koji mu je dao slicnu terapiju kao i ja.
Od tada mi se nije javljao, da bi pre neki dan dosla cerka mu po uput za bolnicko lecenje za odeljenje hirurgije. Radilo se o karcinomu debelog creva. Pacijent bi trebao da bude operisan.
Ovakvi slucajevi su retki ali i veoma vazni za diskusiju i pronalazenje veze između promena koje su pocele na ušima i koje nisu prolazile na uobičajenu terapiju i karcinoma debelog creva, jer veza sigurno postoji. U suprotnom, promene na ušima bi prošle na neku od ordiniranih terapija.
http://www.google.rs/imgres?imgurl=http://www.tcmstudent.com/images/earacupoint.gif&imgrefurl=http://www.tcmstudent.com/study_tools/Ear%2520Chart.html&h=780&w=550&sz=43&tbnid=xIx-fbdezrfCGM:&tbnh=90&tbnw=63&prev=/search%3Fq%3Dacupuncture%2Bof%2Bear%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=acupuncture+of+ear&usg=__qaFr_IvTG3mZpzHbSNImcDbWalg=&docid=ZHnAchcWMLyCoM&hl=en&sa=X&ei=6ACuUJL5Oo_Vsgb7lIHgCg&ved=0CDkQ9QEwAQ&dur=2453
Kliknite na ovaj link, te će Vam izaći slika vezana za tačke na uhu. Ovaj slučaj pacijenta je imao promenu na uhu baš u Tumor zone regiji.
| KOLIČINA HRANE (100 g) | KONCENTRACIJA VITAMINA B1 (miligrami) |
| Pekarski kvasac | 2,3 |
| Riblja ikra | 1,3 |
| Pšenične klice | 1,2 |
| Brazilski orah | 1,0 |
| Seme susama | 1,0 |
| Soja | 0,9 |
| Pšenične mekinje | 0,9 |
| Kornflejks | 0,9 |
| Jagnjeća džigerica | 0,7 |
| Pistaći | 0,7 |
| Ovas | 0,5 |
| Pirinač | 0,4 |
| Pileća džigerica | 0,3 |
| Kakao | 0,2 |
| Kikiriki | 0,2 |
| Ostrige | 0,1 |
| Avokado | 0,1 |
| Narandža | 0,07 |
| Omlet | 0,07 |
Vec sam jedan clanak napisao na ovu temu.
Zeleo bih jos nesto samo da dodam. Na osnovu slucajeva koji su retki, ali se ipak javljaju i koji su zaista teski, cak za zivot opasni, kao lekar moram da sugerisem svima da se vakcinisu. U grupu prioritetnih gradjana spadaju hronicni bolesnici, deca, ali i zdravi.
Trenutna cinjenica koja nam svima ide u prilog jesu niske temperature, sada trenutno -11 C. Kao i svi virusi i ovaj virus je nepostojan na niskim temperaturama.
Zakljucak bi bio da vakcinacijom treba da se obuhvate svi koji nisu alergicni na perje i jaja, kao i da nisu akutno bolesni u toku primanja vakcine. Osobe koje su obolele od malignog tumora takodje mogu da se vakcinisu ukoliko njihova bolest nije u akutnom pogorsanju. Osobe koje boluju od dijabetesa takodje mogu da prime vakcinu.
Ova zima nam je trenutno najveci saveznik u borbi protiv kombinovanog virusa H1N1.
Svinjsko srce je namirnica koja je od svih namirnica najbogatija koenzimom Q10. Na 100 grama svinjskog srca dolazi oko 24 mg koenzima Q10.
Koenzim Q10 je uz vitamin E glavni ćelijski antioksidans, ali i snabdevač ćelije energijom.
Pacijenti koji piju sledeće lekove imaju smanjene nivoe koenzima Q10:
1. lekovi za skidanje masnoća (biće navedeni samo neki): simvor, atakor, cholipam, sortis, pravakor, ...
2. B blokeri (lekovi koji deluju na srce):presolol, atenolol, bisoprolol, nebilet,concor, ...
Moja preporuka za osobe koje piju ove lekove je da probaju svaki drugi dan da konzumiraju 50-100 g kuvanog svinjskog srca (neseckanog-jer se seckanjem gubi). Primetiće, nakon 2 meseca da imaju više snage nego inače.
Vaš, dr Jongler.
Doze vitamina C veće od 1 000 mg na dan mogu smanjiti koncentraciju progesterona stvaranog iz žutog tela (86). Progesteron je hormon koji je neophodan za održavanje trudnoće. Prvih nedelja trudnoće ga stvara žuto telo, sve dok se placenta ne razvije toliko da bude sposobna da stvara sopstveni progesteron. Teorijski, smanjene koncentracije progesterona uzrokovane visokim dozama vitamina C mogu dovesti do ranog pobačaja (125).
Ne treba se bojati visokih doza vitamina C iz hrane, jer unos preko 1000 mg vitamina C hranom je u malom broju slučajeva moguć. Ispod se nalazi tabela sa namirnicama bogatim vitaminom C.
Tako da je suplementacija vitaminom C putem tableta u prvim nedeljama trudnoće ne samo nepreporučljiva, ukoliko je ishrana raznovrsna, nego i potencijalno štetna.
NAMIRNICA (100 g) | VITAMINA C (mg) |
| Kakadu šljiva | 3 150 |
| Kamu kamu | 2 800 |
| Šipurak | 2 000 |
| Jujub | 500 |
| Baobab | 400 |
| Crna ribizla | 200 |
| Crvena paprika | 190 |
| Peršun | 150 |
| Guava | 100 |
| Kivi | 90 |
| Brokoli | 90 |
| Vučija bobica (Goji) | 75 |
| Papaja | 60 |
| Jagode | 60 |
| Pomorandža | 50 |
| Limun | 40 |
| Karfiol | 40 |
| Teleća džigerica | 36 |
Tekst preuzet iz knjige "Vitamini-I tom-hidrosolubilni vitamini" Borisa Banovića.
Sve iznutrice predstavljaju dobar izvor gvožđa i vitamina B12, ali guščija džigerica posebno.
Na 100 grama guščije džigerice dolazi oko 30 mg gvožđa, oko 55 mcg vitamina B12 (vitamina neophodnog u sazrevanju eritrocita - crvenih krvnih zrnaca) i fantastičnih oko 730 mcg folata (vitamina B9). Takođe su prisutne značajne količine vitamina B3 (niacina-6.5 mg), ali i ostalih vitamina B grupe.
Ovi podaci govore o guščijoj džigerici kao fantastičnoj namirnici koja se ujedno može koristiti i kao lek u prevenciji malokrvnosti, ali i kao podrška nervnom sistemu (jer vitamini B kopleksa pored toga što učestvuju u obezbeđivanju energije učestvuju i u održavanju normalnog funkcionisanja mozga i perifernih nerava.
Dnevne potrebe u gvožđu su u proseku oko 15 mg, vitaminu B12 - 3mcg, vitaminu B9 - 400 mcg, vitaminu B3 - oko 15 mg.
Guščija džigerica - Hrana ili možda lek?
| « | Decembar 2025 | » | ||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
| 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
| 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
| 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
| 29 | 30 | 31 | ||||