MEDICINA

Na ovom mestu možete pronaći razne tekstove iz oblasti medicine, baziranih na naučnim ali i iskustvenim činjenicama. Obzirom da sam lekar po profesiji, prirodno je da sam dosta koristio činjenice vezane za nauku, ali u nekim blogovima npr. "Gladovanje" možete naći čisto iskustvene činjenice.
Ako imate nekih predloga o čemu bi više voleli da se informišete, molim vas da predložite. Svaka sugestija je dobrodošla.
Specijalista sam opšte hirurgije, ali moje interesovanje je vezano za sve zanimljivosti iz sveta medicine, a posebno iz sveta biljne medicine.

« Vakcina protiv virusa H1N1 | Main | Kraste na ušima i karcinom debelog creva »

Namirnice bogate vitaminom B1
2009/12/27,23:01
HRANA BOGATA VITAMINOM B1 Sledeća tabela je, kao i sve tabele na kraju svakog vitamina, osim vitamina C, oformljena kombinacijom nekoliko različitih izvora: Higijena ishrane (85), sajt nutritioinfoods, kao i iz Američkog nacionalnog vodiča o prisustvu vitamina B1 u namirnicama. Tabela br. 6 
KOLIČINA HRANE (100 g)KONCENTRACIJA VITAMINA B1 (miligrami)
Pekarski kvasac2,3
Riblja ikra1,3
Pšenične klice            1,2
Brazilski orah1,0
Seme susama1,0
Soja0,9
Pšenične mekinje0,9
Kornflejks0,9
Jagnjeća džigerica0,7
Pistaći 0,7
Ovas0,5
Pirinač0,4
Pileća džigerica0,3
Kakao0,2
Kikiriki0,2
Ostrige0,1
Avokado 0,1
Narandža0,07
Omlet 0,07
                                  Sve žitarice pokazuju veoma dobar izvor u vitaminu B1. Pored ovoga sve žitarice su bogate u esencijalnom mineralu fosforu, koji pored kalcijuma igra važnu ulogu u metabolizmu kostiju, ali i sveukupnom metabolizmu.Soja spada u grupu najkompletnijih multikomponentnih namirnica. Pored odličnog izvora u skoro svim vitaminima B kompleksa, soja je odličan izvor aminokiselina i dobrih masnoća. Od minerala pokazuje veoma dobar izvor u gvožđu i fosforu. Soja, zahvaljujući svom bogatom sastavu u hranljivim mikro i makroelementima, bi trebala da bude alternativa mesnim prerađevinama kod osoba koje pate od gojaznosti, povišenog pritiska, povišenih masnoća. Naravno, meso i mesne prerađevine su neophodne u čovekovoj ishrani zbog vitamina B12, koji je isključivo animalnog porekla.Riblja ikra predstavlja veoma dobar izvor vitamina B1, koja kao i jaje predstavlja skoro univerzalnu namirnicu sa prisustvom skoro svih makro i mikronutrijenata.Kavijar se pravi od ikre nekih vrsta riba. Tako, postoji crni kavijar koji se pravi od ikre jesetre i crveni kavijar koji se pravi od ikre lososa. Obe vrste pokazuju veoma dobar izvor gvožđa (oko 12 mg na 100 g kavijara), vitamina B2 (0.6 mg/100g), vitamina B6 (0.32 mg/100 g), i sve liposolubilne vitamine u količini koje zadovoljavaju dnevne potrebe. Velike doze minerala natrijuma ograničavaju preporuke korišćenja kavijara na umerene količine.  Od jezgrastog voća najbogatiji vitaminom B1 je brazilski orah, koji pored ovoga pokazuje ekstremno prisustvo selena. Zbog velike kalorijske vrednosti, ali i prisustva visokih vrednosti masnoća i selena dnevni unos preko 10 g brazilskog oraha nije preporučljiv.  Tekst preuzet iz knjige "Vitamini" Borisa Banovica

Komentari

Dodaj komentar





Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu