MEDICINA

Na ovom mestu možete pronaći razne tekstove iz oblasti medicine, baziranih na naučnim ali i iskustvenim činjenicama. Obzirom da sam lekar po profesiji, prirodno je da sam dosta koristio činjenice vezane za nauku, ali u nekim blogovima npr. "Gladovanje" možete naći čisto iskustvene činjenice.
Ako imate nekih predloga o čemu bi više voleli da se informišete, molim vas da predložite. Svaka sugestija je dobrodošla.
Specijalista sam opšte hirurgije, ali moje interesovanje je vezano za sve zanimljivosti iz sveta medicine, a posebno iz sveta biljne medicine.

« Vitamin D | Main | Napad žuči »

Namirnice bogate vitaminom B2
2010/01/10,16:00
5. 9. HRANA BOGATA VITAMINOM B2 Tabela br. 8    
NAMIRNICA (100 g)VITAMINA B2 (mg)
Jagnjeća džigerica pečena3,8
Pekarski kvasac suvi3,6
Svinjska džigerica3,0
Jagnjeći bubrezi 2,3
Ćuretina prosek2,1
Pileća džigerica1,7
Goji (sušeni)1,3
Kornflejks1,3
Bademi0,9
Sir kamembert0,6
Sir parmezan0,6
1 jaje kuvano0,5
Sardine u ulju0,5
Svinjsko meso prosek0,4
Gljive0,4
Pšenične mekinje0,4
Soja 0,3
Brokoli0,2
Losos0,2
Sušene kajsije0,2
Banana0,07

 Iz priložene tabele se vidi da su najznačajniji izvori vitamina B2 životinjske iznutrice. Jagnjeća džigerica pored izvanredne količine u vitaminu B2, predstavlja fantastičan izvor u vitaminu B12 (oko 90 mikrograma na 100 g džigerice), što zadovoljava mesečne potrebe za ovim vitaminom. Pored navedenog, jagnjeća džigerica na 100 g ima oko 7,5 mg gvožđa (50 % pdd), cinka oko 4,8 mg (30 % pdd), selena oko 82 mcg, što joj daje i dobra antioksidantna svojstva, vitamina B1 oko 0,4 mg (30 % pdd), niacina oko 16 mg (100 % pdd), vitamina B5 oko 6,5 mg (120% pdd), vitamina B6 oko 0,9 mg (70 % pdd), folata oko 240 mcg (60 % pdd). Od liposolubilnih vitamina u jagnjećoj džigerici je najzastupljeniji vitamin A. Zbog bogatstva u gotovo svim vitaminima B kompleksa, jagnjeća džigerica predstavlja namirnicu kojoj se daje prednost u lečenju i prevenciji malokrvnosti, malaksalosti i raznim neurološkim ispadima uzrokovanim nedostatkom hidrosolubilnih vitamina.Ono što ograničava upotrebu ove namirnice je bogatstvo u holesterolu i zasićenim masnoćama, tako da osobe koje imaju povišene vrednosti masnoća u krvi i koje su gojazne, bi trebalo da izbegavaju ovu namirnicu.Međutim, fizički aktivne osobe sa normalnim vrednostima masnoća u krvi i normalnim BMI bi trebalo da uvrste u svoju ishranu ovu multikomponentnu namirnicu.Odličan izvor vitamina B2 se nalazi i u kornflejksu, oko 1,3 mg (100 % pdd).Od jezgrastog voća najveći izvor vitamina B2 se nalazi u bademima, oko 0,9 mg (80 % pdd).Tvrdi, masni sirevi su takođe dobar izvor vitamina B2.  Tekst preuzet iz moje knjige "Vitamini".

Komentari

Comment Icon

Hvala za pregled namirnica iz kojih možemo dobiti B2 vitamin. Čini se da meso dominira

Posted by: Vita at 2011/11/04, 20:33
Comment Icon home page

komentara i saveta, zelim da pomognem mladima.

Posted by: Free Shipping Designer Clothing at 2010/05/31, 15:16
Comment Icon

That's ok, if Yours website have theme from medicine.

Posted by: drjongler at 2010/02/23, 17:16
Dodaj komentar





Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu