Na ovom mestu možete pronaći razne tekstove iz oblasti medicine, baziranih na naučnim ali i iskustvenim činjenicama. Obzirom da sam lekar po profesiji, prirodno je da sam dosta koristio činjenice vezane za nauku, ali u nekim blogovima npr. "Gladovanje" možete naći čisto iskustvene činjenice.
Ako imate nekih predloga o čemu bi više voleli da se informišete, molim vas da predložite. Svaka sugestija je dobrodošla.
Specijalista sam opšte hirurgije, ali moje interesovanje je vezano za sve zanimljivosti iz sveta medicine, a posebno iz sveta biljne medicine.
« Važno! Fizička neaktivnost i spuštanje (ptoza) trbušnih organa | Main | Operacija debelog creva »
Ima to već i nekoliko godina. Bio sam mlad lekar na selu i kao većina mladih ljudi, ambiciozan i željan znanja i željan menjanja stvari na bolje. U početku svoje karijere, a i pre toga, obzirom da sam se aktivno bavio plivanjem, higijena ishrane mi je bila posebno zanimljiva grana medicine. Istraživao sam mnogo šta, a ponajviše sam se bio zaintersovao za koenzim Q10. Njegova posebnost se ogledala u tome da je neophodan za unutarćelijsko stvaranje energije u mitohondrijama. Vremenom istraživajući ovaj nazovi liposolubilan vitamin, pronađem jedan sajt koji je u sebi imao tabelu namirnica sa količinama koenzima Q10 u 100g namirnice. Na prvom mestu je bilo svinjsko srce.
Ne zadugo posle tog saznanja mi je pala ideja na pamet. Kucura je malo mesto Vrbaške opštine u kojoj su se ljudi mahom bavili zemljoradnjom. Pored toga, u Kucuri su živeli, a i sad žive braća Ruskovski, izuzev pokojnog Slavomira, čoveka koji mi je dosta pomogao da izrealizujem svoju ideju. Oni su se pored ostalih poslova, imali i veliku mesaru. Jednoga dana sam otišao do Janka, Slavovg brata blizanca koji je bio zadužen za mesaru, i predložio mu da pokušamo da napravimo kobasicu od svinjskog srca. Njemu je to bila zanimljiva ideja. Jedino što je bilo ostalo na meni je bilo da pronađem instituciju koja radi merenje količine koenzima Q10 iz hrane. Verovali ili ne, krenuvši od Novog Sada, pozivajući skoro sve fakultete koji bi tu analizu mogli da rade, ne uspeh ništa. Kada sam već izgubio nadu da to u državi niko ne radi (isto kao što u državi Srbiji nema gde da se kupi luminescentna farba), pozvah VMA. Nakon preusmerenja poziva na odeljenje higijene ishrane, ubrzo sam dobio Pukovnika Maksimovića, i nakon mog pitanja, dobih pozitivan odgovor.
Obzirom da je ovo ispitivanje moralo da ide preko firme, Janko se složi da izfinansira ovaj moj projekat. Ne znam tačno koliko je koštalo, ali znam da nije bila jeftina analiza. U svinjskom srcu po internet podacima na 100 g srca ide oko 24 mg koenzima Q10. Rezultati kobasice od svinjskog srca su nakon 2 nedelje stigli i bili su malo je reći razočaravajući, svega 1,19 mg. Blago razočaran nekoliko meseci sam razmišljao gde je problem. Sinu mi ideja da je gubitak koenzima Q 10 bio uslovljen mlevenjem svinjskog srca, jer je koenzim Q 10 intracelularan. Otiđoh do Janka i zamolih ga da probamo još jednu analizu, ali da čitavo svinjsko srce usoli i da ga tako izanaliziramo. Malo je bio skeptičan, ali dobar čovek pristade. Jankov radnik Bojan, moj drugar je poslom baš nešto išao na VMA, te po drugi put ponesosmo svinjsko srce. Vratili smo se kod Janka, te Bojan donese da probamo na ovaj način pripremljeno svinjsko srce. Izvanrednog je ukusa, slično šunki, samo dosta zdravije.
Prođoše i te dve nedelje, i na više moje, ali i oduševljenje svih, stigoše rezultati. Bilo je 22,1 mg koenzima Q10 u ovako spremljenoj namirnici.
Obzirom da je koenzim Q10 liposolubilan, verovatno kuvanjem ne bi izgubio na svojoj količini. Tako da kuvano svinjsko srce bi bila malo zdravija, ali i malo neukusnija namirnica od dimljenog svinjskog srca.
I eto, to je to, :)
| « | Mart 2014 | » | ||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
| 1 | 2 | |||||
| 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
| 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
| 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
| 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
| 31 | ||||||