MEDICINA

Na ovom mestu možete pronaći razne tekstove iz oblasti medicine, baziranih na naučnim ali i iskustvenim činjenicama. Obzirom da sam lekar po profesiji, prirodno je da sam dosta koristio činjenice vezane za nauku, ali u nekim blogovima npr. "Gladovanje" možete naći čisto iskustvene činjenice.
Ako imate nekih predloga o čemu bi više voleli da se informišete, molim vas da predložite. Svaka sugestija je dobrodošla.
Specijalista sam opšte hirurgije, ali moje interesovanje je vezano za sve zanimljivosti iz sveta medicine, a posebno iz sveta biljne medicine.

Ko ne sme da jede grejpfrut
2009/12/06,17:55
Ovaj članak je posvećen svima koji koriste neke lekove. Sledeći tekst će obuhvatiti sve one lekove čija konsentracija u organizmu može biti povećana ukoliko se u toku dana koristi grejpfrut ili grejpfrutov sok. Grejpfrut jeste voće koje smanjuje i delimično blokira aktivnost jednog enzima (citohrom P 450 oksidaze) koji je neophodan za metabolizam i posledično izbacivanje velikog broja lekova. Ovaj podatak nam govori da grejpfrut, ukoliko se koristi sa tim lekovima, koje ćemo dole navesti, dovesti do povećane koncentracij tih lekova i veoma neželjenih posledica. Grejpfrut se ne sme koristiti zajedno sa sledećim lekovima: 1. verapamil 2. nifelat 3. amiodaron 4. karbapin 5. sertralin (zoloft, sidata) 6. lekovi za skidanje masnoća (atacor, simvor, zocor).
Vakcina protiv virusa H1N1 ili ne?
2009/11/29,22:12
Pre nekoliko dana sam razgovarao sa starijom koleginicom na ovu temu, koja je pedijatar, a pošto radim na selu, gde su pregledi dece uobičajeni koliko i pregledi odraslih, hteo sam da se konsultujem.
Međutim, ona mi je rekla da će ostaviti odluku roditeljima da li deca da se vakcinišu ili ne. Mislim da bi lekar trebao da zauzme malo odgovorniji stav i kaže nešto više o tome.

Smatram da bi sledeće osobe trebalo da prime vakcinu:
-hronični bolesnici, koji u momentu primanja vakcine nisu akutno bolesni.
-deca koja imaju česte infekcije i više od 5 puta godišnje primaju antibiotike, a u momentu primanja vakcine nisu akutno bolesna.

Ispitivanja vezana za vakcinu protiv virusa H1N1 su mnogobrojna, ali jedna od najvalidnijih jesu bas upravo izvršena u Nemačkoj, gde su Nemački istraživači obuhvatili 1.5 milion ispitanika.
Neželjeni efekti, odnosno nus pojave su bile: crvenilo, alergije, problemi sa srcem, blagi neurološki ispadi u vidu bola u mišićima i blage inkoordinacije u pokretima.

Smatram da ovaj virus nije opasan za zdrave jedinke, ukoliko ga preleže, a takođe smatram da vakcina nije opasna toliko koliko mediji pričaju.
Koenzim Q10
2009/11/29,22:09
**Koenzim Q10**

Koenzim Q10, takođe poznat kao ubikinon ili ubidekarenon, je benzokinon gde Q označava hemijsku grupu kinona, a broj 10 označava izoprenilske hemijske podjedinice. Prefiks "Ubi" dolazi od reči "ubikvitaran", što znači sveprisutan. U ljudskom organizmu se nalazi u skoro svim ćelijama, osim u eritrocitima i sočivu, koji ne poseduju mitohondrije.

U svim živim ćelijama energija uneta putem hrane konvertuje se u energiju unutar mitohondrija, uz glavnu pomoć koenzima Q10. Preko 95% svih ćelija zahteva prisustvo CoQ10 za stvaranje energije, pa organi kao što su srce i mozak, koji imaju najveće energetske zahteve, imaju i najveće koncentracije ovog koenzima.

### Osobine koenzima Q10

Spada u grupu supstanci rastvorljivih u mastima (liposolubilan). Sintetiše se u telu od aminokiseline tirozina ili fenilalanina kroz 17 koraka, što zahteva 8 vitamina i nekoliko minerala. Ubikvitaran je i prisutan u svim ćelijama, a različiti načini spremanja hrane mogu smanjiti njegovu koncentraciju.

Zbog svoje sposobnosti da prenosi elektrone i potencijalno deluje kao glavni ćelijski antioksidant, često je prisutan u obliku suplemenata. Dok je organizam mlađi i zdraviji, telo je sposobno da sintetizuje sopstveni koenzim Q10, ali ta sposobnost opada s godinama, što može dovesti do smanjenja njegovih nivoa.

### U kojim stanjima se koenzim Q10 pokazao kao veoma koristan?

- **Migrene:** Suplementacija koenzima Q10 može biti neophodna kod migrena.

- **Neurodegenerativna oboljenja:** Vrijedno je napomenuti da su suplementi koenzima Q10 pokazali korist kod Parkinsonove bolesti, Hantingtonove horeje i Fridriksove ataksije.

- **Maligni tumori:** Niska koncentracija koenzima Q10 zabeležena je kod pacijenata sa malignim tumorima, ali manjak kliničkih studija ne dozvoljava preuranjene zaključke.

- **Kardiovaskularna oboljenja:** Studije su pokazale da doza od 100 mg na dan koenzima Q10 može smanjiti sistolni i dijastolni pritisak kod dobrovoljaca.

- **Interakcija sa lekovima:** Statini i beta blokatori mogu smanjiti sintezu koenzima Q10, pa se preporučuje suplementacija pri njihovoj upotrebi. Statini smanjuju sintezu holesterola i zajedno s tim inhibiraju proizvodnju koenzima Q10, dok beta blokatori, poput presolola i atenolola, deluju na mevalonat koji je prekursor koenzima Q10.

### Izvori koenzima Q10

Namirnica koja se ističe kao najbogatiji izvor koenzima Q10 je svinjsko srce. Na 100 g kuvanog svinjskog srca dolazi 24 mg koenzima Q10. Većina farmaceutskih kompanija prodaje suplemente ovog koenzima u dozama od 30 mg, a cena za pakovanje od 30 tableta je otprilike 1200 dinara. Pored koenzima Q10, svinjsko srce je takođe značajan izvor gvožđa i proteina.

### Recept za gulaš od svinjskog srca i pečuraka

Evo jednostavnog recepta:

1. **Dinstanje**: Na 200 ml maslinovog ulja dinstajte 100 g crnog luka do zlatnosmeđe boje.
  
2. **Dodavanje pečuraka**: Kada luk požuti, dodajte 300 g pečuraka i 1 čen belog luka (ova stavka je bitna zbog prisustva organskog germanijuma u belom luku i nekim vrstama pečuraka).

3. **Glavni sastojak**: Nakon pola sata na srednjoj vatri, dodajte 500 g krupnije seckanog svinjskog srca.

4. **Tečnost**: Dodajte ½ litre paradajz soka i ½ litre vode. Kuvajte dok meso svinjskog srca ne bude potpuno kuvano.

Ovo je količina za 4 odrasle osobe, a jelo možete servirati uz pire krompir ili neki drugi prilog po izboru.




Skidanje masnoća uz pomoć tri vrste čaja
2009/11/29,22:05

**Povišene vrednosti masnoća u krvi: Rizici, terapije i alternativni pristupi**

Povišene masnoće u krvi predstavljaju jedan od ključnih faktora rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, uključujući arteriosklerozu, koja je glavni uzrok infarkta srca i moždanog udara. U savremenoj medicini, borba protiv hiperlipidemije (povišenih lipida u krvi) uključuje upotrebu lekova kao što su statini i fibrati, koji su poznati po snižavanju nivoa holesterola i triglicerida.

Međutim, uz klasičnu medicinsku terapiju, sve više se ističe i alternativna medicina, koja koristi biljne čajeve kao potencijalnu pomoć u snižavanju masnoća. Na osnovu nedavnih saznanja, jedan od efikasnih načina zauzimanja protiv povišenih masnoća obuhvata sledeću kombinaciju čajeva:

 

- **1. dan:** 300 ml zelenog čaja

- **2. dan:** 1 litar čičkovog čaja

- **3. dan:** 1/2 litre glogovog čaja

 

Istraživanje među 20 ispitanika pokazuje da je 90% njih uspelo da snizi ukupne masnoće u krvi, uključujući i holesterol i trigliceride, koristeći ovu kombinaciju čajeva. 

Važno je napomenuti da uz primenu ovih čajeva, svakodnevni unos vitamina B kompleksa igra značajnu ulogu. Najsigurniji način unosa vitamina B je putem hrane, kao što su džigerica, pšenične klice i mekinje. Naime, čajevi mogu smanjiti nivo vitamina B u organizmu i rezerve gvožđa. Inzistiranje na izvorima gvožđa, poput iznutrica, može dodatno doprineti zdravlju.

Osim snižavanja masnoća, ova kombinacija čajeva može imati i dodatne zdravstvene prednosti, kao što su smanjenje mokraćne kiseline, regulacija krvnog pritiska, kao i borba protiv hlamidije u urinarnom traktu. Takođe, redovnom primenom ovih čajeva može doći do gubitka težine u periodu od dva meseca.

Međutim, važno je istaknuti da osobe sa zdravstvenim problemima, kao što su čir na želucu ili gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), trebaju biti oprezne. Zeleni čaj, iako koristan u snižavanju masnoća, može pogoršati simptome ovih stanja.

 

U zaključku, povišene masnoće u krvi predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem, ali kombinacija klasične i alternativne medicine, uz adekvatnu ishranu, može doprineti zdravijem načinu života.

 

 

Goji-Vučija bobica
2009/11/29,22:03
Goji (Wolfberry)

Od davnina su ljudi naturalisti,a kasnije i lekari pokušavali da pronađu namirnicu odnosno vrstu hrane koja bi u sebi sadržala sve neophodne sastojke , kako makro tako i mikronutrijente.Ta potraga je nastavljena i veoma je verovatno da se nikada neće ni okončati.
Ali , ako bi neka namirnica približno odgovarala tom opisu , onda bi to bilo voće po imenu goji.
Wolfberry je najzastupljenije ime ovog voća u zapadnom svetu.
Samo poreklo duguje mandarinskom imenu Gou qi zi što bi doslovno prevedeno na naš jezik značilo vuk + energija + bobica
ili vučija bobica.
Za poslednjih 6000 godina goji je rastao u Kini i bivao korišćen u mnogim receptima tradicionalne Kineske medicine.
Osamnaestog veka kineski farmeri primetivši vukove kako jedu goji dali su nadimak ovom čudesnom voću vučija bobica.
Goji u sebi sadrži neverovatne količine makronutrijenata.Na ugljene hidrate odlazi 68% , proteine 12% i masti i dijetna vlakna po 10 % , što daje ukupnu kalorijsku vrednost od 370 kcal na 100 g voća.

Pored makronutrijenata, izvanredan su izvor i mikronutrijenata.
Od mikronutrijenata sadrži:

● 11 esencijalnih ,i 22 minerala u tragovima.U 100 g ovog voća ima: kalcijuma 112 mg što čini 10 % preporučene dnevne doze (pdd) ,kalijuma 1.132 mg što čini 24 % pdd, gvožđa 9 mg što čini 70 % pdd ,cinka 2 mg što čini 18 % pdd , selena 50 μg što čini 91 % pdd , vitamina B2 1.3 mg što čini 100 % pdd , vitamina C oko 75 mg što čini 100 % pdd.
Zbog veoma dobrog izvora gvožđa , kao i vitamina C , upotreba gojija u prevenciji sideropenijske anemije , kao i lečenja blažih oblika anemije , ne sme biti izostavljena.Visoka koncentracija selena ,vitamina C i karotenoida mu daje fantastična antioksidantna svojstva.
● 18 od 20 aminokiselina od kojih sadrži svih 8 esencijalnih,odnosno onih aminokiselina koje je neophodno unositi putem hrane jer ih organizam ne stvara sam.
● 7 vitamina (B1,B2,B6,C,A,D,K)
● 8 polisaharida i 6 monosaharida.
Polisaharidi , odnosno šećerni molekuli dugog lanca imaju mnogobrojne funkcije u našem organizmu i to : omogućavaju pravilan rad i prevenciju bolesti debelog creva , pospešuju apsorpciju minerala , stabilišu nivo šećera u krvi , stimulišu funkcije imunog aparata.
● 5 nezasićenih masnih kiselina , uključujući i esencijalne masne kiseline.
● beta sitosterol i druge fitosterole.
β sitosterol dovodi do smanjenja nivoa holesterola u krvi i koristi se u prevenciji nastanka hiperholesterolemija.
Takođe β sitosterol igra glavnu ulogu u lečenju benignog uvećanja prostate.
● 5 karotenoida uključujući beta karoten , zeksantin , lutein , likopen i kriptoksantin.Oko 77% od svih prisutnih karotenoida pripada zeksantinu , veoma moćnom antioksidansu, koji se selektivno apsorbuje u makulu luteu u retini gde sprečava makularnu degeneraciju i glaukom.
Kinezi su koristili goji da bi sprečili nastanak raznih problema sa vidom.Moderna nauka pripisuje zaslugu beta karotenu i zeksantinu.Pored ovoga karotenoidi su odgovorni za pravilan rad imunog sistema delujući na timus.Dovoljni dnevni unos karotenoida rezultuje anti ejdž efektu i usporenim starenjem.
● brojne fenole koji su povezani sa antioksidativnim delovanjem.
● physalin , koji spada u grupu tetraterpenoida i za kojeg se smatra da sprečava rast nekoliko ćelija leukemije(K 562-erythroleukaemia, APM 1840 akutna limfoidna leukemija , HL 60 – akutna promijelocitna leukemija , KG 1- akutna mijeloidna leukemija , CTV 1 – akutna monocitna leukemija).
● betain , koji smanjuje nivo šećera i holesterola u krvi , daje zaštitu jetri i bubrezima, a u nekim studijama je pokazao i antikonvulzivno , sedativno i vazodilatatorno svojstvo.

Kao i većina jestivog voća goji ne pokazuje toksičnost.Dnevna doza može da varira od 10 do 100 grama sušenog voća u zavisnosti od indikacija.Doze preko 100 grama dnevno nisu preporučljive.

Uopšteno gledano , u kojim slučajevima se koristi goji ?

♦ Mnogostruko poboljšava funkciju imunog sistema.
♦ Poboljšava vid i sprečava gubitak vida.♦ Deluje protektivno na jetru , slično silimarinu.♦ Dovodi do hiperprodukcije sperme i spermatozoida.♦ Deluje kao afrodizijak.
♦ Uspostavlja cirkulaciju.
♦ Deluje protiv bakterija i gljivica.
♦ Sprečava nastanak anemija usled nedostatka gvožđa.
♦ Deluje protiv oksidativnog stresa.
♦ Usporava starenje.
♦ Poboljšava apsorpciju minerala.
♦ Smanjuje nivo šećera u krvi.
♦ Smanjuje nivo holesterola u krvi.
♦ Daje snagu mišićima.
♦ Sprečava rast nekih vrsta tumora.
♦ Sprečava nastanak oboljenja kardiovaskularnog sistema.
Vitamin C - L-askorbinska kiselina
2009/11/29,21:59
Da li ste znali da:

1.Vitamin C se ne stvara u ljudskom organizmu te ga je neophono unositi putem hrane.
2.Većina ostalih sisara je u stanju da sintetiše vitamin C u svom organizmu.
3.Koza, kao tipičan predstavnik među životinjama, može dnevno da stvori oko 13 000 mg vitamina C, doza koja zadovoljava dnevne potrebe 200 odraslih ljudi.
4.Vitamin C je neštetan čak i pri unosu od 100 puta više nego su dnevne preporučene potrebe, jer se višak izbacuje putem mokraće.
5.Brokoli je namirnica u kojoj ima više vitamina C nego u limunu i pomorandži.
6.Kivi je takođe dobar izvor vitamina C, ima ga više nego u pomorandži.
7.Vitamin C je neophodan za naše zglobove, krvne sudove, kožu i sluznice.
8.Odličan je antioksidans.
9.Namirnica koja ima najviše vitamina u sebi je kakadu šljiva, koja na 100 grama nosi 3150 mg vitamina C, što zadovoljava dnevne potrebe 60 ljudi (kakadu šljive na našem tržištu nema).
10. Dnevne potrebe u vitaminu C su 60 mg, za pušače taj broj se množi sa 1.5 te se dobija 90 mg.
Čestitamo!
2009/11/29,21:18
Ukoliko možete da pročitate ovaj članak, uspešno ste se registrovali na Blog.rs i možete početi sa blogovanjem.
«Prethodni   1 2 3 4
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu