« Vitamin C - L-askorbinska kiselina | Main
| Skidanje masnoća uz pomoć tri vrste čaja »
Goji-Vučija bobica
2009/11/29,22:03
Goji (Wolfberry)
Od davnina su ljudi naturalisti,a kasnije i lekari pokušavali da pronađu namirnicu odnosno vrstu hrane koja bi u sebi sadržala sve neophodne sastojke , kako makro tako i mikronutrijente.Ta potraga je nastavljena i veoma je verovatno da se nikada neće ni okončati.
Ali , ako bi neka namirnica približno odgovarala tom opisu , onda bi to bilo voće po imenu goji.
Wolfberry je najzastupljenije ime ovog voća u zapadnom svetu.
Samo poreklo duguje mandarinskom imenu Gou qi zi što bi doslovno prevedeno na naš jezik značilo vuk + energija + bobica
ili vučija bobica.
Za poslednjih 6000 godina goji je rastao u Kini i bivao korišćen u mnogim receptima tradicionalne Kineske medicine.
Osamnaestog veka kineski farmeri primetivši vukove kako jedu goji dali su nadimak ovom čudesnom voću vučija bobica.
Goji u sebi sadrži neverovatne količine makronutrijenata.Na ugljene hidrate odlazi 68% , proteine 12% i masti i dijetna vlakna po 10 % , što daje ukupnu kalorijsku vrednost od 370 kcal na 100 g voća.
Pored makronutrijenata, izvanredan su izvor i mikronutrijenata.
Od mikronutrijenata sadrži:
● 11 esencijalnih ,i 22 minerala u tragovima.U 100 g ovog voća ima: kalcijuma 112 mg što čini 10 % preporučene dnevne doze (pdd) ,kalijuma 1.132 mg što čini 24 % pdd, gvožđa 9 mg što čini 70 % pdd ,cinka 2 mg što čini 18 % pdd , selena 50 μg što čini 91 % pdd , vitamina B2 1.3 mg što čini 100 % pdd , vitamina C oko 75 mg što čini 100 % pdd.
Zbog veoma dobrog izvora gvožđa , kao i vitamina C , upotreba gojija u prevenciji sideropenijske anemije , kao i lečenja blažih oblika anemije , ne sme biti izostavljena.Visoka koncentracija selena ,vitamina C i karotenoida mu daje fantastična antioksidantna svojstva.
● 18 od 20 aminokiselina od kojih sadrži svih 8 esencijalnih,odnosno onih aminokiselina koje je neophodno unositi putem hrane jer ih organizam ne stvara sam.
● 7 vitamina (B1,B2,B6,C,A,D,K)
● 8 polisaharida i 6 monosaharida.
Polisaharidi , odnosno šećerni molekuli dugog lanca imaju mnogobrojne funkcije u našem organizmu i to : omogućavaju pravilan rad i prevenciju bolesti debelog creva , pospešuju apsorpciju minerala , stabilišu nivo šećera u krvi , stimulišu funkcije imunog aparata.
● 5 nezasićenih masnih kiselina , uključujući i esencijalne masne kiseline.
● beta sitosterol i druge fitosterole.
β sitosterol dovodi do smanjenja nivoa holesterola u krvi i koristi se u prevenciji nastanka hiperholesterolemija.
Takođe β sitosterol igra glavnu ulogu u lečenju benignog uvećanja prostate.
● 5 karotenoida uključujući beta karoten , zeksantin , lutein , likopen i kriptoksantin.Oko 77% od svih prisutnih karotenoida pripada zeksantinu , veoma moćnom antioksidansu, koji se selektivno apsorbuje u makulu luteu u retini gde sprečava makularnu degeneraciju i glaukom.
Kinezi su koristili goji da bi sprečili nastanak raznih problema sa vidom.Moderna nauka pripisuje zaslugu beta karotenu i zeksantinu.Pored ovoga karotenoidi su odgovorni za pravilan rad imunog sistema delujući na timus.Dovoljni dnevni unos karotenoida rezultuje anti ejdž efektu i usporenim starenjem.
● brojne fenole koji su povezani sa antioksidativnim delovanjem.
● physalin , koji spada u grupu tetraterpenoida i za kojeg se smatra da sprečava rast nekoliko ćelija leukemije(K 562-erythroleukaemia, APM 1840 akutna limfoidna leukemija , HL 60 – akutna promijelocitna leukemija , KG 1- akutna mijeloidna leukemija , CTV 1 – akutna monocitna leukemija).
● betain , koji smanjuje nivo šećera i holesterola u krvi , daje zaštitu jetri i bubrezima, a u nekim studijama je pokazao i antikonvulzivno , sedativno i vazodilatatorno svojstvo.
Kao i većina jestivog voća goji ne pokazuje toksičnost.Dnevna doza može da varira od 10 do 100 grama sušenog voća u zavisnosti od indikacija.Doze preko 100 grama dnevno nisu preporučljive.
Uopšteno gledano , u kojim slučajevima se koristi goji ?
♦ Mnogostruko poboljšava funkciju imunog sistema.
♦ Poboljšava vid i sprečava gubitak vida.♦ Deluje protektivno na jetru , slično silimarinu.♦ Dovodi do hiperprodukcije sperme i spermatozoida.♦ Deluje kao afrodizijak.
♦ Uspostavlja cirkulaciju.
♦ Deluje protiv bakterija i gljivica.
♦ Sprečava nastanak anemija usled nedostatka gvožđa.
♦ Deluje protiv oksidativnog stresa.
♦ Usporava starenje.
♦ Poboljšava apsorpciju minerala.
♦ Smanjuje nivo šećera u krvi.
♦ Smanjuje nivo holesterola u krvi.
♦ Daje snagu mišićima.
♦ Sprečava rast nekih vrsta tumora.
♦ Sprečava nastanak oboljenja kardiovaskularnog sistema.
Komentari